Passa al contingut principal

Remarques per a l'expressió oral

És important que tinguem en compte quin nivell de parla volem assolir, no cap dubte que a una persona que es presenta a una prova inicial i bàsica (A), no se li exigirà el mateix que a una que es presente a un nivell avançat (C).  

Per això vos aconsellem que analitzeu la rúbrica que es publica en la pàgina de la JQCV pel que fa al nivell que voleu presentar-vos, per exemple en la del C1:


  L’elaboració del discurs, és a dir, l'acompliment del propòsit comunicatiu encomanat en la tasca. L'estructura del discurs (adequació, coherència i cohesió) ha de ser sòlida, ha de produir un discurs clar i ben estructurat, ajusta el missatge i la forma de comunicar-lo a la situació i al destinatari, i la informació de la tasca i el tema hauran d’estar presents en la construcció del discurs, argumenta els posicionaments que manifesta i en la interacció demostra solvència i comprensió de la informació facilitada a l’exercici (fins a 12 punts).

  El contingut lingüístic del discurs, on avaluem la precisió, en les opinions i afirmacions, el repertori lèxic, la utilització de la llengua amb flexibilitat i eficàcia, l’ús d’expressions idiomàtiques, la fluïdesa i l’espontaneïtat amb què empra el codi i l’ús de la parla com a element de riquesa lingüística, amb l’entonació com a element d’expressió i transmissió de matisos (fins a 10 punts).

 El control de la norma, que avalua la correcció en l’ús del codi en una situació formal de llengua en els àmbits lèxic, morfosintàctic, gramatical i fonètic, amb errors escassos o poc significatius. De tota manera, no s’exigeix un domini professional de la normativa, ni control i coneixement de cap aspecte controvertit de la llengua (fins a 8 punts).

I després establix una baremació, dividida en cinc apartats, que van del molt bo al molt baix.

Cal considerar que si bé el control de la norma és necessari, solament aquest control no és suficient per aprovar, el 60% de la prova exigix traure el 100% en el contingut lingüístic i en el control de la norma. Però hem de ser conscients que si l'elaboració del discurs no és bona, les altres dos tampoc ho seran. Perquè un discurs poc elaborat, dispers i amb vacil·lacions, comporta que es perda fluïdesa i les entonacions no siguen les adients. 

Per a començar vos recomanem que les pràctiques de comprensió escrita, on tindreu ja feta una estructura del discurs, les convertiu en pràctiques de parla, sobretot pel que fa al monòleg. Tant en una com en altra són importants els connectors i fer ús tant de locucions com de recursos que enriquixen la comunicació com pot ser la ironia, el joc de paraules o el sarcasme.







Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

100 anys. Vicent Andrés Estellés

 Hui, 4 de setembre, fa cent anys va nàixer el poeta valencià que va portar la nostra llengua als cims de la literatura i la poètica, per això dediquem esta entrada i volem compartir l'article que hem publicat en el llibre de festes de Mutxamel d'enguany.  Autor d'una producció immensa, reprén la tradició del segle XV i cinc segles després la ciutat de València, i amb ella tot el regne, es convertix en espai i cos literari on la veu dominant és el valencià i ens porta la consciència de ser poble i l'alegria de viure. No hi havia a Mutxamel  dos festers com nosaltres     L’Agència de Promoció del Valencià de l’Ajuntament de Mutxamel enguany, en la seua col·laboració del llibret de festes, vol recordar la figura del poeta valencià Vicent Andrés Estellés que el 4 de setembre hauria fet cent anys. Se suma així este escrit a una sèrie d’actes per a commemorar el seu centenari. El primer va ser una lectura de poemes a la Biblioteca municipal el dia 28 de maig, c...

Llegendes i històries de por a Mutxamel

  El divendres 25 de setembre a les 20h vos proposem de la mà de Joan Borja, Francesc Gisbert i Víctor Labrado, els autors del llibre    Por o Fugirem ,  un recorregut per les millors llegendes valencianes de por. On narraran una selecció d’històries de tota la vida, actualitzades i adobades amb una bona dosi d’humor, ironia, misteri i, sobretot, molta por. Tot i que ens haguera agradat fer el recorregut al llarg dels carrers del municipi, del Poble Nou al Fossar, per exemple; per motius de seguretat i prevenció de la salut, es farà a l'auditori del Centre Social José Bernabeu. Tot i això, discorrerem per u na activitat que ens emocionarà amb la màgia de les paraules misterioses per a descobrir la cara oculta i esborronadora del llegendari valencià en la veu de tres grans autors: Borja, Gisbert i Labrado.  La por ha format part sempre de l'imaginari popular des del principi dels temps, durant generacions l'home de la sang o del sac han espantat els xiquets i les...

Voluntariat Virtual pel Valencià

Ara que no podem eixir al carrer, però continuem vivint i treballant, jugant i estimant en valencià, l ’Agència de Promoció del Valencià de l’Ajuntament de Mutxamel presenta la campanya de Voluntariat pel Valencià i  s’adreça a qui vol aprendre’l i a qui vol compartir l’estima pel valencià.     I ho fem amb una campanya que anomenem  Adopta un clític , perquè l’aprenent quan parla en valencià ha de fer servir els pronoms clítics, eixos pronoms que acompanyen un verb per a complementar-lo, per a cohesionar el text oral o escrit,  i el domini d’estos és una prova de competència lingüística, per això els demanem   que  els facen servir en les xarxes socials on participen i es convertisquen així en usuaris del valencià. Pel que fa al voluntari, adoptar un clític perquè l’aprenent veja com funcionen en la conversa. A uns i altres els demanem que facen servir l’etiqueta #Adoptaunclític en les seues xarxes virtuals. La primera activi...