Passa al contingut principal

El dia de la Fira - Santa Faç - Faç Divina


Hui és un dia molt significatiu per als alacantins i per a la gent de l’horta alacantina, va més enllà del fet religiós i entra a formar part no solament de la història sinó de la llegenda i el costum.

Des de fa 531 anys es commemora un fet religiós, que ben aviat entrà a formar part del costum i la llegenda. Com ocorre en les narracions fabuloses apareixen fets meravellosos, un llenç pintat que plora, un llenç que arriba de l’orient, a través d’un religiós de Sant Joan que el rep com a present del cardenal Borja. I l’acció de plorar passa del llenç al cel, i així la terra que patia una gran sequera, veu com comença a caure aigua, i de segur que devia ser aigua misericòrdia. I de seguida el clam de Faç Divina, misericòrdia! Amb el so de essa final i la o ben oberta,  com la pronunciem els valencians, perquè quan va plorar, la Faç Divina parlava valencià i en valencià es parlava del reg i de l’aigua vella, del repartiment del reg que va fer esta terra i esta horta.

Al títol de l’entrada fem referència al fet que per als que parlem valencià en estes terres des de fa generacions, el que per a alguns tot és Santa Faç, per a nosaltres té tres formes: Santa Faç és el llogaret, les cases que envolten el monestir ( i un altre apunt toponímic és el de carrer mitja galta, el carrer que solament té un costat, perquè enfront té el barranc); la Faç Divina, és la relíquia; i hui, el segon dijous després de Pasqua, és el dia de la fira.

I a “la fira no vages si no tens diners”. Dàtils,  massapans, torró de nóvia, canya dolça, testos, cànters, llibrells, cossis (que pronunciem còssils), botiges i botijons. Parlant de botiges, em pregunta una amiga si hi ha alguna relació entre les botiges i fer botiges. La botija és un atifell  de fang per a mantindre l’aigua fresca, el DiccionariNormatiu Valencià de l’AVL  el definix com:
"1.
f. Atifell d'obra que s'utilitza per a mantindre fresca l'aigua, generalment ventrut i amb una ansa en la part superior central i dos brocs, un, més gros, per a omplir-lo i un altre, més menut, per a beure."

En el DCVB trobareu una imatge, tot i que nosaltres distingim entre botija i botijó, la diferència es troba en què la primera té un costat pla. En els dos diccionaris troben la locució fer botiges ( tartamudejar) i botijós. En l’entrada 5 del de l’AVL llegim : “fer botiges loc. verb. Refluir, un líquid, quan s'aboca en un recipient, fent eixir l'aire de dins.

I per analogia entre este so i el que es produïx quan es tartamudeja tenim de segur la construcció fer botiges i botijós. Una mostra més de com el llenguatge es fa i es forma a partir de la realitat i com la realitat necessita del llenguatge per a ser.

I eixe joc entre el llenguatge i la realitat origina la literatura, les llegendes, les realitats on conviu el món real i l’imaginari. Veges per on hui dia de la fira és també el dia del llibre. I la lectura sempre és qui ens salva. Sobretot quan ens obri l’esperit crític, quan ens fa pensar i enraonar, quan ens ajuda a caminar pel camí de la vida i l’esperança en un món millor que farem entre tots i totes.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

100 anys. Vicent Andrés Estellés

 Hui, 4 de setembre, fa cent anys va nàixer el poeta valencià que va portar la nostra llengua als cims de la literatura i la poètica, per això dediquem esta entrada i volem compartir l'article que hem publicat en el llibre de festes de Mutxamel d'enguany.  Autor d'una producció immensa, reprén la tradició del segle XV i cinc segles després la ciutat de València, i amb ella tot el regne, es convertix en espai i cos literari on la veu dominant és el valencià i ens porta la consciència de ser poble i l'alegria de viure. No hi havia a Mutxamel  dos festers com nosaltres     L’Agència de Promoció del Valencià de l’Ajuntament de Mutxamel enguany, en la seua col·laboració del llibret de festes, vol recordar la figura del poeta valencià Vicent Andrés Estellés que el 4 de setembre hauria fet cent anys. Se suma així este escrit a una sèrie d’actes per a commemorar el seu centenari. El primer va ser una lectura de poemes a la Biblioteca municipal el dia 28 de maig, c...

Llegendes i històries de por a Mutxamel

  El divendres 25 de setembre a les 20h vos proposem de la mà de Joan Borja, Francesc Gisbert i Víctor Labrado, els autors del llibre    Por o Fugirem ,  un recorregut per les millors llegendes valencianes de por. On narraran una selecció d’històries de tota la vida, actualitzades i adobades amb una bona dosi d’humor, ironia, misteri i, sobretot, molta por. Tot i que ens haguera agradat fer el recorregut al llarg dels carrers del municipi, del Poble Nou al Fossar, per exemple; per motius de seguretat i prevenció de la salut, es farà a l'auditori del Centre Social José Bernabeu. Tot i això, discorrerem per u na activitat que ens emocionarà amb la màgia de les paraules misterioses per a descobrir la cara oculta i esborronadora del llegendari valencià en la veu de tres grans autors: Borja, Gisbert i Labrado.  La por ha format part sempre de l'imaginari popular des del principi dels temps, durant generacions l'home de la sang o del sac han espantat els xiquets i les...

Voluntariat Virtual pel Valencià

Ara que no podem eixir al carrer, però continuem vivint i treballant, jugant i estimant en valencià, l ’Agència de Promoció del Valencià de l’Ajuntament de Mutxamel presenta la campanya de Voluntariat pel Valencià i  s’adreça a qui vol aprendre’l i a qui vol compartir l’estima pel valencià.     I ho fem amb una campanya que anomenem  Adopta un clític , perquè l’aprenent quan parla en valencià ha de fer servir els pronoms clítics, eixos pronoms que acompanyen un verb per a complementar-lo, per a cohesionar el text oral o escrit,  i el domini d’estos és una prova de competència lingüística, per això els demanem   que  els facen servir en les xarxes socials on participen i es convertisquen així en usuaris del valencià. Pel que fa al voluntari, adoptar un clític perquè l’aprenent veja com funcionen en la conversa. A uns i altres els demanem que facen servir l’etiqueta #Adoptaunclític en les seues xarxes virtuals. La primera activi...