Passa al contingut principal

Documents: història i memòria


Fa quatre anys vam realitzar una activitat dirigida sobretot a l'alumnat de secundària per a treballar alguns aspectes d'un dels documents que podem anomenar fundacionals del municipi. A les acaballes dels anys vint del segle XVII Mutxamel rebia el títol de Vila Reial.  

En aquella ocasió es va repartir un retallable per a construir una caixeta on guardar unes targetes qüestionari. 




Tot seguit comencem una proposta didàctica semblant però amb una presentació més atractiva del contingut del document.

El nostre objectiu és apropar el text a la població,  per a conéixer tant la llengua en què va ser redactat com tota la informació històrica i geogràfica que aporta. Un document del primer terç del segle XVII, fa gairebé quatre-cents anys, que sentim proper perquè ens parla en la llengua que alguns hem aprés al bressol i altres a l'escola, en una posada en valor, perquè no podem prescindir d'ella, és el nostre bé patrimonial més valuós.






Començarem per la part en què un representant del municipi fa la petició al rei: A quin rei? Quin nom tenia i quin càrrec municipal? Què observeu en la manera d'escriure el nom i el càrrec?



La sol·licitud

Es demana passar d'Universitat a Vila Reial, quin significat li doneu a universitat en el context?
El llenguatge administratiu té unes característiques especials. Vos proposem que les hi cerqueu i que esbrineu com ha canviat la relació entre qui demana i l'administració des del temps en què va ser escrit el document i ara mateix.


Pel que fa a l'ús de la llengua, esbrineu quins canvis s'han produït del valencià escrit al d'ara al llarg de quatre-cents anys. Torneu a transcriure el document o classifiqueu els canvis: grafies, accentuació, paraules que no estan al diccionari, entre d'altres.


Capítol I

Capítol II

Capítol III

Capítol IV

Capítol V

Capítol VI

Capítol VII i VIII

Capítol IX

Capítol X

Capítol XI

Capítol XII i XIII

Capítol XIV i XV

Capítol XVI


Capítol XVII

Capítol XVIII

Capítol XIX

Capítol XX i XXI

Capítol XXII i XXIII

Capítol XXIV i XXV

Capítol XXVI

Capítol XXVII i XXVIII

Capítol XXIX i XXX



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

100 anys. Vicent Andrés Estellés

 Hui, 4 de setembre, fa cent anys va nàixer el poeta valencià que va portar la nostra llengua als cims de la literatura i la poètica, per això dediquem esta entrada i volem compartir l'article que hem publicat en el llibre de festes de Mutxamel d'enguany.  Autor d'una producció immensa, reprén la tradició del segle XV i cinc segles després la ciutat de València, i amb ella tot el regne, es convertix en espai i cos literari on la veu dominant és el valencià i ens porta la consciència de ser poble i l'alegria de viure. No hi havia a Mutxamel  dos festers com nosaltres     L’Agència de Promoció del Valencià de l’Ajuntament de Mutxamel enguany, en la seua col·laboració del llibret de festes, vol recordar la figura del poeta valencià Vicent Andrés Estellés que el 4 de setembre hauria fet cent anys. Se suma així este escrit a una sèrie d’actes per a commemorar el seu centenari. El primer va ser una lectura de poemes a la Biblioteca municipal el dia 28 de maig, c...

Llegendes i històries de por a Mutxamel

  El divendres 25 de setembre a les 20h vos proposem de la mà de Joan Borja, Francesc Gisbert i Víctor Labrado, els autors del llibre    Por o Fugirem ,  un recorregut per les millors llegendes valencianes de por. On narraran una selecció d’històries de tota la vida, actualitzades i adobades amb una bona dosi d’humor, ironia, misteri i, sobretot, molta por. Tot i que ens haguera agradat fer el recorregut al llarg dels carrers del municipi, del Poble Nou al Fossar, per exemple; per motius de seguretat i prevenció de la salut, es farà a l'auditori del Centre Social José Bernabeu. Tot i això, discorrerem per u na activitat que ens emocionarà amb la màgia de les paraules misterioses per a descobrir la cara oculta i esborronadora del llegendari valencià en la veu de tres grans autors: Borja, Gisbert i Labrado.  La por ha format part sempre de l'imaginari popular des del principi dels temps, durant generacions l'home de la sang o del sac han espantat els xiquets i les...

Voluntariat Virtual pel Valencià

Ara que no podem eixir al carrer, però continuem vivint i treballant, jugant i estimant en valencià, l ’Agència de Promoció del Valencià de l’Ajuntament de Mutxamel presenta la campanya de Voluntariat pel Valencià i  s’adreça a qui vol aprendre’l i a qui vol compartir l’estima pel valencià.     I ho fem amb una campanya que anomenem  Adopta un clític , perquè l’aprenent quan parla en valencià ha de fer servir els pronoms clítics, eixos pronoms que acompanyen un verb per a complementar-lo, per a cohesionar el text oral o escrit,  i el domini d’estos és una prova de competència lingüística, per això els demanem   que  els facen servir en les xarxes socials on participen i es convertisquen així en usuaris del valencià. Pel que fa al voluntari, adoptar un clític perquè l’aprenent veja com funcionen en la conversa. A uns i altres els demanem que facen servir l’etiqueta #Adoptaunclític en les seues xarxes virtuals. La primera activi...