Passa al contingut principal

Documents: història i memòria


Fa quatre anys vam realitzar una activitat dirigida sobretot a l'alumnat de secundària per a treballar alguns aspectes d'un dels documents que podem anomenar fundacionals del municipi. A les acaballes dels anys vint del segle XVII Mutxamel rebia el títol de Vila Reial.  

En aquella ocasió es va repartir un retallable per a construir una caixeta on guardar unes targetes qüestionari. 




Tot seguit comencem una proposta didàctica semblant però amb una presentació més atractiva del contingut del document.

El nostre objectiu és apropar el text a la població,  per a conéixer tant la llengua en què va ser redactat com tota la informació històrica i geogràfica que aporta. Un document del primer terç del segle XVII, fa gairebé quatre-cents anys, que sentim proper perquè ens parla en la llengua que alguns hem aprés al bressol i altres a l'escola, en una posada en valor, perquè no podem prescindir d'ella, és el nostre bé patrimonial més valuós.






Començarem per la part en què un representant del municipi fa la petició al rei: A quin rei? Quin nom tenia i quin càrrec municipal? Què observeu en la manera d'escriure el nom i el càrrec?



La sol·licitud

Es demana passar d'Universitat a Vila Reial, quin significat li doneu a universitat en el context?
El llenguatge administratiu té unes característiques especials. Vos proposem que les hi cerqueu i que esbrineu com ha canviat la relació entre qui demana i l'administració des del temps en què va ser escrit el document i ara mateix.


Pel que fa a l'ús de la llengua, esbrineu quins canvis s'han produït del valencià escrit al d'ara al llarg de quatre-cents anys. Torneu a transcriure el document o classifiqueu els canvis: grafies, accentuació, paraules que no estan al diccionari, entre d'altres.


Capítol I

Capítol II

Capítol III

Capítol IV

Capítol V

Capítol VI

Capítol VII i VIII

Capítol IX

Capítol X

Capítol XI

Capítol XII i XIII

Capítol XIV i XV

Capítol XVI


Capítol XVII

Capítol XVIII

Capítol XIX

Capítol XX i XXI

Capítol XXII i XXIII

Capítol XXIV i XXV

Capítol XXVI

Capítol XXVII i XXVIII

Capítol XXIX i XXX



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Els Pastorets d'El So de Mutxamel

Una de les peces del repertori de l'agrupació El So de Mutxamel més volgudes i més significatives del patrimoni immaterial del municipi són Els Pastorets  que podeu sentir i veure en esta gravació . Els Pastorets són les cançons que es canten en el cicle de Nadal a Mutxamel des de fa generacions,  les seues lletres es caracteritzen per introduir temes de la vida quotidiana mutxamelera, entre els quals es troben les referències a la toponímia local.   Popularitzats i cantats per l’agrupació centenària mutxamelera d’El So, són una mostra de recreació i personalització de temes universals. És un exemple de com podem convertir-nos en creadors a partir de temes i motius que ens venen de la tradició, però no ens conformem amb el que ens arriba sinó que ho transformem i fem nostre. Així, tot i ser cançons de Nadal, poden ser atemporals, o tot i parlar del naixement de Jesús a Betlem apareix el paisatge de Mutxamel.        La forma   Composicions de quatre versos d’art menor, de huit o men

Temps de lectures, temps de presents

Ara que acaba l'any i és temps d'estar a casa, reserveu un temps al costat del foc, darrere els vidres d'una habitació que acull el solet agradós de l'hivern, arropits al llit o al sofà, per a llegir, per a sentir el tast de les paraules. Ara que és temps de presents, trieu regalar llibres, una manera d'obrir finestres al món, de reflexionar, d'aprendre i prendre els camins que ens porten al món.  Nosaltres vos proposem entre altres els llibres que hem presentat al llarg de l'any, de diferents estils i temàtiques. Van començar amb La veu interropuda. Fragments de la primera ràdio pública valenciana de Pere Miquel Campos. Una oportunitat per a rellegir, i escoltar, entrevistes a personatges dels anys noranta que ens permeten apropar-nos a la història recent de la nostra comunitat. Van continuar amb Alacant total d'Antonio Adsuar, per conéixer i reflexionar sobre la nostra història, sobretot des de la conquesta cristiana al segle XIII. També al mes de juny

Valencià cooperatiu i col·laboratiu

Com sabeu este any les proves de la JQCV són el 15 d’octubre en la modalitat escrita per a tots els nivells,  per eixe motiu vos oferim la possibilitat d’accedir a  l’aula d’aprenentatge, un espai obert i flexible que vos guie en la pràctica del valencià.  Si voleu a participar-hi, envieu-nos un correu electrònic a avivamutxamel@gmail.com i vos proposarem una sèrie d’activitats perquè avanceu en el vostre aprenentatge i coneixement del valencià. Alhora que vos demanem el compromís de corpartir eixes activitats. Estructurem i guiem una sèrie de propostes perquè cada volta tingueu més autonomia i pugueu suggerir-hi altres activitats.      Accions que poden desenvolupar-se a través de les xarxes socials o a espais del municipi que es realitzaran de forma presencial: des d'un passeig a un taller de lectura.