Passa al contingut principal

PUBLICACIÓ DE LES OBRES GUANYADORES DELS CERTÀMENS 2019. MANUEL ANTÓN I VILA DE MUTXAMEL.

 

L’Ajuntament de Mutxamel es suma al Dia del Llibre Valencià (instituït per la Generalitat Valenciana l’any 2000, per a commemorar que  el 20 de novembre de 1490 es va publicar la primera edició del Tirant lo Blanc, el clàssic de Joanot Martorell) amb la publicació en línia de les obres guanyadores del V Certamen d’Investigació Manuel Antón i del de narrativa Vila de Mutxamel. (enllaços Un cop d’ull a Mutxamel des de França, Tomates de Mutxamel más sostenibles, Monstres).




Francisco Ortiz Alemany va rebre el premi Manuel Antón per Un cop d’ull a Mutxamel des de França   i Julia Moltó Berenguer, una Menció Especial per Tomates de Mutxamel más sostenibles. El premi de narrativa va ser per a l’obra Monstres de Joan Carles González Pujalte.

En Un cop d’ull a Mutxamel des de França es fa un recorregut pel fons digitalitzat de la Biblioteca Nacional Francesa cercant mencions a la nostra localitat que ens aporta  informació sobre Mutxamel des del segle XVIII als anys seixanta del segle passat.

 

Hi trobem dades molt interessants sobre la població, entre les quals destaquen sobretot la importància que se li dona al sistema de reg de l’horta d’Alacant i les notícies referides als mutxamelers que vivien a Algèria.

 

En Tomates de Mutxamel más sostenibles es planteja la idea d'obtindre biocarbó a partir dels residus de restolls de tomateres i emprar-lo per a millorar les condicions fisicoquímiques del sòl  destinat al cultiu de la tomata varietat de Mutxamel. El biocarbó és un carbó, generalment vegetal, que resulta de la piròlisi de la matèria orgànica i pot utilitzar-se com a esmena del sòl i pot contribuir a reduir el diòxid de carboni atmosfèric, ja que reté el carboni que normalment s'allibera en la descomposició de la matèria orgànica.

 

El treball descriu la investigació des de l’estudi del restolls de les tomateres fins a les diferents proves que es feren de creixement de tomateres de la varietat mutxamelera usant diferents percentatges de biocarbó.

 

En la narració Monstres ens arriba la veu d’una dona sotmesa que no ens deixarà indiferents. I amb qui, mitjançant el domini del llenguatge,  recorrerem els laberints d’una vida marcada per la violència.

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Els Pastorets d'El So de Mutxamel

Una de les peces del repertori de l'agrupació El So de Mutxamel més volgudes i més significatives del patrimoni immaterial del municipi són Els Pastorets  que podeu sentir i veure en esta gravació . Els Pastorets són les cançons que es canten en el cicle de Nadal a Mutxamel des de fa generacions,  les seues lletres es caracteritzen per introduir temes de la vida quotidiana mutxamelera, entre els quals es troben les referències a la toponímia local.   Popularitzats i cantats per l’agrupació centenària mutxamelera d’El So, són una mostra de recreació i personalització de temes universals. És un exemple de com podem convertir-nos en creadors a partir de temes i motius que ens venen de la tradició, però no ens conformem amb el que ens arriba sinó que ho transformem i fem nostre. Així, tot i ser cançons de Nadal, poden ser atemporals, o tot i parlar del naixement de Jesús a Betlem apareix el paisatge de Mutxamel.        La forma   Composicions de quatre versos d’art menor, de huit o men

Temps de lectures, temps de presents

Ara que acaba l'any i és temps d'estar a casa, reserveu un temps al costat del foc, darrere els vidres d'una habitació que acull el solet agradós de l'hivern, arropits al llit o al sofà, per a llegir, per a sentir el tast de les paraules. Ara que és temps de presents, trieu regalar llibres, una manera d'obrir finestres al món, de reflexionar, d'aprendre i prendre els camins que ens porten al món.  Nosaltres vos proposem entre altres els llibres que hem presentat al llarg de l'any, de diferents estils i temàtiques. Van començar amb La veu interropuda. Fragments de la primera ràdio pública valenciana de Pere Miquel Campos. Una oportunitat per a rellegir, i escoltar, entrevistes a personatges dels anys noranta que ens permeten apropar-nos a la història recent de la nostra comunitat. Van continuar amb Alacant total d'Antonio Adsuar, per conéixer i reflexionar sobre la nostra història, sobretot des de la conquesta cristiana al segle XIII. També al mes de juny

Valencià cooperatiu i col·laboratiu

Com sabeu este any les proves de la JQCV són el 15 d’octubre en la modalitat escrita per a tots els nivells,  per eixe motiu vos oferim la possibilitat d’accedir a  l’aula d’aprenentatge, un espai obert i flexible que vos guie en la pràctica del valencià.  Si voleu a participar-hi, envieu-nos un correu electrònic a avivamutxamel@gmail.com i vos proposarem una sèrie d’activitats perquè avanceu en el vostre aprenentatge i coneixement del valencià. Alhora que vos demanem el compromís de corpartir eixes activitats. Estructurem i guiem una sèrie de propostes perquè cada volta tingueu més autonomia i pugueu suggerir-hi altres activitats.      Accions que poden desenvolupar-se a través de les xarxes socials o a espais del municipi que es realitzaran de forma presencial: des d'un passeig a un taller de lectura.