Passa al contingut principal

Llegim tot l'any i hui ho festegem

La lectura no és cosa d'un dia, si hui omplim fulls i les xarxes socials amb motiu del Dia Internacional del Llibre no és perquè volem amagar la resta de l'any. És, si voleu, com festejar un aniversari o el dia del sant d'un ser estimat.

Vos convidem que aneu a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i llegiu la secció la paraula del dia per a cercar-ne l'origen.

Quan comencem a llegir, alguna cosa canvia en nosaltres, perquè hi ha moltes maneres de llegir, tantes com de sentir. En un principi ens llegien i apreníem a fer nostres les paraules, després aprenguérem el so de les lletres i la lectura es va fer més nostra.

Podríem fer l'itinerari de la nostra vida a través de les lectures que ens hi han acompanyat. I este any anem de la mà amb Carmelina Sánchez-Cutillas l'escriptora de l'any de l'AVL de 2020 i 2021, que podem conéixer a través de la publicació en còmic que la mateixa institució li dedica.

I per descomptat a través de la seua obra. Una obra en què com diu un dels seus versos "la sang se'm clivella", en una grandiosa imatge per on suma el poder de la paraula i la literatura. Uns signes que en mans de qui parla o escriu tenen el poder de fer esclatar el referent perquè arribe al receptor. 



En Matèria de Bretanya l'autora, en la més coneguda de les seues obres, ens oferix el relat de la memòria, agafa el poal del record per a tornar als anys de la infantesa on paisatge i personatges es transfiguren en un relat i un imaginari inoblidables.



I per acabar vos deixem una infografia per a acompanyar-vos en l'aventura de llegir.




    


 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

100 anys. Vicent Andrés Estellés

 Hui, 4 de setembre, fa cent anys va nàixer el poeta valencià que va portar la nostra llengua als cims de la literatura i la poètica, per això dediquem esta entrada i volem compartir l'article que hem publicat en el llibre de festes de Mutxamel d'enguany.  Autor d'una producció immensa, reprén la tradició del segle XV i cinc segles després la ciutat de València, i amb ella tot el regne, es convertix en espai i cos literari on la veu dominant és el valencià i ens porta la consciència de ser poble i l'alegria de viure. No hi havia a Mutxamel  dos festers com nosaltres     L’Agència de Promoció del Valencià de l’Ajuntament de Mutxamel enguany, en la seua col·laboració del llibret de festes, vol recordar la figura del poeta valencià Vicent Andrés Estellés que el 4 de setembre hauria fet cent anys. Se suma així este escrit a una sèrie d’actes per a commemorar el seu centenari. El primer va ser una lectura de poemes a la Biblioteca municipal el dia 28 de maig, c...

PUBLICACIÓ DE LES OBRES GUANYADORES DELS CERTÀMENS 2019. MANUEL ANTÓN I VILA DE MUTXAMEL.

  L’Ajuntament de Mutxamel es suma al Dia del Llibre Valencià (instituït per la Generalitat Valenciana l’any 2000, per a commemorar que  el 20 de novembre de 1490 es va publicar la primera edició del Tirant lo Blanc, el clàssic de Joanot Martorell) amb la publicació en línia de les obres guanyadores del V Certamen d’Investigació Manuel Antón i del de narrativa Vila de Mutxamel. (enllaços Un cop d’ull a Mutxamel des de França , Tomates de Mutxamel más sostenibles , Monstres ). Francisco Ortiz Alemany va rebre el premi Manuel Antón per Un cop d’ull a Mutxamel des de França    i Julia Moltó Berenguer, una Menció Especial per Tomates de Mutxamel más sostenibles. El premi de narrativa va ser per a l’obra Monstres de Joan Carles González Pujalte. En Un cop d’ull a Mutxamel des de França es fa un recorregut pel fons digitalitzat de la Biblioteca Nacional Francesa cercant mencions a la nostra localitat que ens aporta   informació sobre Mutxamel des del segle XVIII a...

23 d'abril Llibres, llibres, llibres

Com cada 23 d'abril hui a moltes places i carrers han eixit els aparadors dels llibres i moltes pàgines digitals s'omplin d'imatges i paraules que ens parlen de llibres. I no és que la resta de l'any estiguen tancats i amagats, però hui és la seua festa, el seu dia i per això es mostren amb sabates noves i d'estrena, com qui diu. Una estrena constant és el que ens oferix la lectura, festegem el prodigi que representa obrir-se universos de creació real i ficticià amb el fet de la lectura. I per lectura entenem desxifrar qualsevol codi, siga lletra o imatge. I no oblidem que el codi de la lletra també ens pot arrribar per l'oïda.  El dia del  llibre commemora el moment de la creació literària en què el ser humà per primera volta va descobrir el plaer de contar i d'interpretar el que es conta. De segur que teniu els vostres autors i autores preferits, nosaltres hui vos portem tres enllaços,  d'un autor que celebra enguany el centenari del naixement, Vicent ...