Passa al contingut principal

Dia Internacional de la Llengua Materna

La directora general de la UNESCO, en el seu missatge amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna 2023 que es commemora el 21 de febrer, manifesta que el més important és aconseguir una presa de consciència més general del valor de la diversitat lingüística i cultural del món.  

La UNESCO creu en la importància de la diversitat cultura i lingüística per a les societats sostenibles. En el marc del seu mandat en pro de la pau, treballa per a preservar les diferències culturals i idiomes que fomenten la tolerància i el respecte dels altres.


 

Nosaltres este any volem celebrar-lo amb un concert del Cor de Cambra Óscar Esplá que sota el títol Cançons de llengua i mare ens porta un repertori de cançons per a estimar i ser estimats en diferents llengües (des del valencià al castellà i l'asturià, pasant per l'ucraïnés i el gal·lés, entre d'altres) com una mostra de convivència i de gaudi a través de la cançó. 

L'Ajuntament de Mutxamel en este any dels 40 anys de la llei d'Ús i Ensenyament del Valencià promou el coneixement de la diversitat lingüística com a eix de la convivència en el municipi. El valencià com a llengua d'ús al llarg dels segles ens transmet tota una sèrie de coneixements sobre el medi que no podem descartar, i ha de conviure en equilibri amb el castellà en el sistema educatiu, però el sistema educatiu no se sosté, si no es fa també en tots els àmbits del municipi. 

El patrimoni que aporta el valencià a totes les persones que vivim al municipi i a la Comunitat Valenciana és una riquesa que no podem menysvalorar perquè enfortix la nostra expressió cultural i contribuïx a construir els vincles socials entre totes les persones que compartim un espai geogràfic.

L'Ajuntament de Mutxamel  inclou esta activitat dins de les que presenta a la subvenció de la Diputació Provincial d'Alacant per a foment de la llengua i cultura popular valenciana. 










Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

100 anys. Vicent Andrés Estellés

 Hui, 4 de setembre, fa cent anys va nàixer el poeta valencià que va portar la nostra llengua als cims de la literatura i la poètica, per això dediquem esta entrada i volem compartir l'article que hem publicat en el llibre de festes de Mutxamel d'enguany.  Autor d'una producció immensa, reprén la tradició del segle XV i cinc segles després la ciutat de València, i amb ella tot el regne, es convertix en espai i cos literari on la veu dominant és el valencià i ens porta la consciència de ser poble i l'alegria de viure. No hi havia a Mutxamel  dos festers com nosaltres     L’Agència de Promoció del Valencià de l’Ajuntament de Mutxamel enguany, en la seua col·laboració del llibret de festes, vol recordar la figura del poeta valencià Vicent Andrés Estellés que el 4 de setembre hauria fet cent anys. Se suma així este escrit a una sèrie d’actes per a commemorar el seu centenari. El primer va ser una lectura de poemes a la Biblioteca municipal el dia 28 de maig, c...

Llegendes i històries de por a Mutxamel

  El divendres 25 de setembre a les 20h vos proposem de la mà de Joan Borja, Francesc Gisbert i Víctor Labrado, els autors del llibre    Por o Fugirem ,  un recorregut per les millors llegendes valencianes de por. On narraran una selecció d’històries de tota la vida, actualitzades i adobades amb una bona dosi d’humor, ironia, misteri i, sobretot, molta por. Tot i que ens haguera agradat fer el recorregut al llarg dels carrers del municipi, del Poble Nou al Fossar, per exemple; per motius de seguretat i prevenció de la salut, es farà a l'auditori del Centre Social José Bernabeu. Tot i això, discorrerem per u na activitat que ens emocionarà amb la màgia de les paraules misterioses per a descobrir la cara oculta i esborronadora del llegendari valencià en la veu de tres grans autors: Borja, Gisbert i Labrado.  La por ha format part sempre de l'imaginari popular des del principi dels temps, durant generacions l'home de la sang o del sac han espantat els xiquets i les...

Voluntariat Virtual pel Valencià

Ara que no podem eixir al carrer, però continuem vivint i treballant, jugant i estimant en valencià, l ’Agència de Promoció del Valencià de l’Ajuntament de Mutxamel presenta la campanya de Voluntariat pel Valencià i  s’adreça a qui vol aprendre’l i a qui vol compartir l’estima pel valencià.     I ho fem amb una campanya que anomenem  Adopta un clític , perquè l’aprenent quan parla en valencià ha de fer servir els pronoms clítics, eixos pronoms que acompanyen un verb per a complementar-lo, per a cohesionar el text oral o escrit,  i el domini d’estos és una prova de competència lingüística, per això els demanem   que  els facen servir en les xarxes socials on participen i es convertisquen així en usuaris del valencià. Pel que fa al voluntari, adoptar un clític perquè l’aprenent veja com funcionen en la conversa. A uns i altres els demanem que facen servir l’etiqueta #Adoptaunclític en les seues xarxes virtuals. La primera activi...