Passa al contingut principal

CANÇONS DE LLENGUA I MARE

L'Agència de Promoció del Valencià AVIVA de Mutxamel, inclòs dins de les activitats que ha presentat per a la subvenció de la Diputació d'Alacant per al foment de la llengua i la cultura popular tradicional valenciana en la convocatòria de 2023, va promoure el recital Cançons de llengua i mare del Cor de Cambra Óscar Esplà que es va realitzar el passat 23 de febrer per a commemorar el Dia Internacional de la Llengua Materna.

El repertori acull un conjunt de cançons en diverses llengües  que compartixen la característica d'expressar els sentiments a través de la creació artística musical i que es convertixen en vies de convivència entre diferents cultures.

Comença amb Mareta, una cançó popular de bressol, que ens dona la benvinguda al món des de la veu de la mare, la primera veu que ens introduïx a la vida, des del cant i el moviment suau. Una introducció a la vida que arrelada a la llengua materna crea els llaços afectius  i dels sentiments amb la família, primer; i després amb amistats i amants. I que reconeix i mostra la necessitat de la convivència entre les cultures. 

Així des de la Mareta,  fan un viatge sonor per cançons d'enamorats amb Paraules d'amor, de Serrat.  fins als sons de desig de vida plena que ens dona el Que tingues sort de Lluís Llach, i a través del cant que acompanya   una narració balear, Cançó de bres per a una princesa negra de Daniel Antolí, o el Madrigal de C. Taltabull i l'Idil·li de J. Altisent.


En una segona part es diversifiquen les llengües i de la Canción de cuna para dormir a un negrito en castellà de Xavier Montsalvatge, passem per l'adaptació de Ramón Lorente de la cançó ucraïnesa  Oy uvishnevomu; la gal·lesa Svo-Gan d'Alan Werin, l'asturiana Que naide despierte al neñu de Fernando Viejo o els sons de la mar adriàtica i jònica amb la composició Mare Nostrum de Josu Elberdín.


Una proposta plurilingüe en què el valencià com a llengua materna de Mutxamel dona la benvinguda i acull les altres llengües que ja formen part de la localitat. I convida els parlants que no la tenen com a pròpia que la prenguen com a seua i compartisquen el ric patrimoni cultural que ens aporta. 

El Cor de Cambra Óscar Esplá és una agrupació musical que té la seu a Mutxamel, fundada en 2015, en la seua trajectòria destaca entre d'altres l'actuació que feren al Carnegie Hall de Nova York i ha estat seleccionat per a actuar el pròxim més de juny a Londres.





Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Els Pastorets d'El So de Mutxamel

Una de les peces del repertori de l'agrupació El So de Mutxamel més volgudes i més significatives del patrimoni immaterial del municipi són Els Pastorets  que podeu sentir i veure en esta gravació . Els Pastorets són les cançons que es canten en el cicle de Nadal a Mutxamel des de fa generacions,  les seues lletres es caracteritzen per introduir temes de la vida quotidiana mutxamelera, entre els quals es troben les referències a la toponímia local.   Popularitzats i cantats per l’agrupació centenària mutxamelera d’El So, són una mostra de recreació i personalització de temes universals. És un exemple de com podem convertir-nos en creadors a partir de temes i motius que ens venen de la tradició, però no ens conformem amb el que ens arriba sinó que ho transformem i fem nostre. Així, tot i ser cançons de Nadal, poden ser atemporals, o tot i parlar del naixement de Jesús a Betlem apareix el paisatge de Mutxamel.        La forma   Composicions de quatre versos d’art menor, de huit o men

Temps de lectures, temps de presents

Ara que acaba l'any i és temps d'estar a casa, reserveu un temps al costat del foc, darrere els vidres d'una habitació que acull el solet agradós de l'hivern, arropits al llit o al sofà, per a llegir, per a sentir el tast de les paraules. Ara que és temps de presents, trieu regalar llibres, una manera d'obrir finestres al món, de reflexionar, d'aprendre i prendre els camins que ens porten al món.  Nosaltres vos proposem entre altres els llibres que hem presentat al llarg de l'any, de diferents estils i temàtiques. Van començar amb La veu interropuda. Fragments de la primera ràdio pública valenciana de Pere Miquel Campos. Una oportunitat per a rellegir, i escoltar, entrevistes a personatges dels anys noranta que ens permeten apropar-nos a la història recent de la nostra comunitat. Van continuar amb Alacant total d'Antonio Adsuar, per conéixer i reflexionar sobre la nostra història, sobretot des de la conquesta cristiana al segle XIII. També al mes de juny

Valencià cooperatiu i col·laboratiu

Com sabeu este any les proves de la JQCV són el 15 d’octubre en la modalitat escrita per a tots els nivells,  per eixe motiu vos oferim la possibilitat d’accedir a  l’aula d’aprenentatge, un espai obert i flexible que vos guie en la pràctica del valencià.  Si voleu a participar-hi, envieu-nos un correu electrònic a avivamutxamel@gmail.com i vos proposarem una sèrie d’activitats perquè avanceu en el vostre aprenentatge i coneixement del valencià. Alhora que vos demanem el compromís de corpartir eixes activitats. Estructurem i guiem una sèrie de propostes perquè cada volta tingueu més autonomia i pugueu suggerir-hi altres activitats.      Accions que poden desenvolupar-se a través de les xarxes socials o a espais del municipi que es realitzaran de forma presencial: des d'un passeig a un taller de lectura.