Passa al contingut principal

Els Pastorets d'El So de Mutxamel

Una de les peces del repertori de l'agrupació El So de Mutxamel més volgudes i més significatives del patrimoni immaterial del municipi són Els Pastorets que podeu sentir i veure en esta gravació.







Els Pastorets són les cançons que es canten en el cicle de Nadal a Mutxamel des de fa generacions,  les seues lletres es caracteritzen per introduir temes de la vida quotidiana mutxamelera, entre els quals es troben les referències a la toponímia local.

 

Popularitzats i cantats per l’agrupació centenària mutxamelera d’El So, són una mostra de recreació i personalització de temes universals. És un exemple de com podem convertir-nos en creadors a partir de temes i motius que ens venen de la tradició, però no ens conformem amb el que ens arriba sinó que ho transformem i fem nostre. Així, tot i ser cançons de Nadal, poden ser atemporals, o tot i parlar del naixement de Jesús a Betlem apareix el paisatge de Mutxamel.     

 

La forma

 

Composicions de quatre versos d’art menor, de huit o menys síl·labes, de rima assonant, que juguen amb la repetició de les paraules  i el paral·lelisme sintàctic, característiques pròpies del llenguatge poètic.  

 

 

En una de les estrofes més conegudes apareixen quatre topònims mutxamelers

 

 

Pastorets al de Subiela,

pastorets al de l’Alger,

el ganao de les Penyetes

a tancar a Fabraquer.

 

 


En l’enllaç següent trobareu el quadern de la Toponímia dels PoblesValencians, editat per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, dedicat a Mutxamel; també podeu consultar el nomenclator Toponímic Valencià, i vos proposem que feu vosaltres composicions com l’anterior però amb altres topònims mutxamelers, com per exemple:


Pastorets i pastoretes

que torneu del Sabinar

pel camí de les Penyetes

ve Tonet sense esmorzar.

 

Del Cadavall era mon pare,

ma mare del carrer Sol,

i un amic que jo tenia

vivia al Poble Nou.

 

L’U era del Ravalet,

el Dos del Poble Nou

i el Tres que entra per la porta

diu que ve del Pantanet. 



























Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Temps de lectures, temps de presents

Ara que acaba l'any i és temps d'estar a casa, reserveu un temps al costat del foc, darrere els vidres d'una habitació que acull el solet agradós de l'hivern, arropits al llit o al sofà, per a llegir, per a sentir el tast de les paraules. Ara que és temps de presents, trieu regalar llibres, una manera d'obrir finestres al món, de reflexionar, d'aprendre i prendre els camins que ens porten al món.  Nosaltres vos proposem entre altres els llibres que hem presentat al llarg de l'any, de diferents estils i temàtiques. Van començar amb La veu interropuda. Fragments de la primera ràdio pública valenciana de Pere Miquel Campos. Una oportunitat per a rellegir, i escoltar, entrevistes a personatges dels anys noranta que ens permeten apropar-nos a la història recent de la nostra comunitat. Van continuar amb Alacant total d'Antonio Adsuar, per conéixer i reflexionar sobre la nostra història, sobretot des de la conquesta cristiana al segle XIII. També al mes de juny

Valencià cooperatiu i col·laboratiu

Com sabeu este any les proves de la JQCV són el 15 d’octubre en la modalitat escrita per a tots els nivells,  per eixe motiu vos oferim la possibilitat d’accedir a  l’aula d’aprenentatge, un espai obert i flexible que vos guie en la pràctica del valencià.  Si voleu a participar-hi, envieu-nos un correu electrònic a avivamutxamel@gmail.com i vos proposarem una sèrie d’activitats perquè avanceu en el vostre aprenentatge i coneixement del valencià. Alhora que vos demanem el compromís de corpartir eixes activitats. Estructurem i guiem una sèrie de propostes perquè cada volta tingueu més autonomia i pugueu suggerir-hi altres activitats.      Accions que poden desenvolupar-se a través de les xarxes socials o a espais del municipi que es realitzaran de forma presencial: des d'un passeig a un taller de lectura.